BLOGas.lt
Sukurk savo BLOGą Kitas atsitiktinis BLOGas

Traškios baklažanų juostelės

Dažnas manęs klausia kaip pagaminti baklažanus, kad jie nebūtų riebūs. Bėda ta, kad kepami ar troškinami baklažanai sugeria labai daug riebalų. Kaip baklažanai kepami ant grilio ar orkaitėje praktiškai be riebalų, jau pasakojau. Dabar papasakosiu apie paradoksalų būdą: kuo daugiau riebalų keptuvėje, tuo mažiau jų prisigers baklažanas.

Kokią riebalinę terpę naudoti? Kadangi baklažanus kepsime maksimaliai aukštoje temperatūroje, pasistenkime naudoti kuo aukštesnio degimo laipsnio aliejų: garstyčių, avokadų, žemės riešutų ar sezamo. Beje, paskutiame savo poste pamiršau padėkoti žaviems Žaliakalnio ponams už nuostabų sezamo aliejų. Ačiū, brangieji ir brangiosios.

Mums prireiks:

  • poros baklažanų;
  • poros morkų;
  • mažos cukinijos ir keleto Briuxelio kopūstų (nebūtinai);
  • mažo svogūno;
  • česnako;
  • kiaušinio baltymo;
  • šaukšto krakmolo;
  • šaukšto cukraus;
  • sojos padažo;
  • ryžių acto;
  • aliejaus – naudoju garstyčių.

Daržoves, bent jau baklažanus ir morkas, pjaustome šiaudeliais.

Kiaušinio baltymą atsainiai išplakame, pridėdami truputį krakmolo. Plakinys turėtų būti nei per skystas, nei per tirštas.

Plakinį ir kelis lašus sojos padažo užpilame ant baklažanų. Išmaišome juosteles taip, kad plakinys kuo geriau pasiskirstytų.

Įkaitiname keptuvėje ar voke pusę ar net du trečdalius stiklinės aliejaus. Maksimaliai. Pusę minutės kepame morkas, išimame, pusę minutės kepame cukiniją su kopūstais.

Išimame. Iki minutės arba kol ims skrusti kepame baklažanų juosteles. Patariu kepti mažesnėmis partijomis.

Sumažiname ugnį iki vidutinės, į keptuvę beriame šaukštą cukraus, pilame acto, sojos padažo, sugrąžiname visas keptas daržoves, dedame svogūną, intensyviai maišydami kepame 20 sekundžių. Išjungiame viryklę. Dedame kapotą česnaką. Aš kiek perlaikiau baklažanus padaže, jie nebuvo tokie traškūs kaip norėtųsi. Bet Jums, tikiu, pavyks.

Skanaus, brangieji, iš Žaliakalnio. Ir visiems kitiems linkiu.

Patiko (0)

Rodyk draugams

Komentarai (5)

  1. g12:

    Gal galėtum kiek plačiau papasakot apie degimo laisnį (tašką?)?

  2. Nerandu lietuviškos info, todėl nežinau kokią sąvoką naudoti. Angliškai “smoke point” - temperatūra, kada aliejus ima “dūmyti”, kai aliejus ima skilti į kitus junginius.
    http://en.wikipedia.org/wiki/Smoke_point

  3. gal tiksliau būtų vadinti “dūmų taškas”, o ne degimo, nu X3, lietuviškoje virtualioje erdvėje šis reiškinys neegzistuoja kaip ir facialas. Reikės žiūrėti kokiam fizikos ar chemijos vadovėlyje

  4. jei kas turės minčių apie tai ar naudingos info, kaip tai vadinasi lietuviškai, prašau, informuoti. Ačiū
    ne, ne apie facialą, o apie smoke point

  5. g12:

    :)
    Principą supratau (ne facial’o), dėkui, šito nebuvau įsisamoninęs.

Rašyti komentarą