BLOGas.lt
Sukurk savo BLOGą Kitas atsitiktinis BLOGas

Pienas ir kraujas

Dar motinos įsčiose būdamas ėmiau spardytis. Neapsikentusi, ji suskubo mane gimdyti. Išspaudė mane pro savo kraujuojančią žaizdą į šį sušiktą gyvenimą. Na, aš kaip spjūvis atlėkiau į šio pasaulio veidą, kapanotis su kitais, laukiančiais savo eilės tapti komposto krūva.

Ne, mes nesame niekuo ypatingi, niekas nėra už ką nors gudresnis, gražesnis ar, juo labiau, turtingesnis. Pagaliau laikas visiems suprasti, kad mes vieną dieną mirsime. Be savo giminių krūvos, be savo dviejų automobilių, be buto Perkūnkiemyje, be IKEA baldų, be 5 kreditinių kortelių, kurių, tiesą sakant, mums net nereikia, kaip ir tų 5 vartojamųjų paskolų ir vienos būsto. Mirsime, ir mums nebereikės nei ISM, nei MRU, nei MIT diplomų, kuriuos taip stengėmės gauti. Pamiršime aikido įgūdžius, įgytus kruvinų ir brangių treniruočių metu, norvegų ir baskų kalbas, išmoktas atostogų metu, besistengiant surinkti pinigus pirminiam įnašui jau nebereikalingam būstui. Ir porcelianinė dantų apdaila bei rudmėsinis įdegis nueis šuniui ant uodegos. Kol viso to nesuvoksime – mes pasmerkti. Aš dar kartą sakau: įsikalkime į galvą, mes – jokios asmenybės, mes – šūdo gabalai. Tik praradę viską, mes sužinosime ką reiškia turėti kažką.

Kaip supratote iš įžangos, šiandien kalbėsime apie tikrą pieną ir netikrą kraują. Šiaip, kraujas čia niekuo dėtas, kaip ir sperma. Pademonstruosiu du pieno fermentavimo būdus.

Šiaip, grynas karvės pienas yra ne tik, kad nenaudingas, bet net ir kenksmingas žmogaus organizmui. Palikime jį veršeliams, o patys pulkime prie moterų krūtų… Juokauju, mes juk ne gyvuliai, kad krūtis maigytume dėl pieno, ar ne?

Taigi, karvės pieną mes galime fermentuoti, tokiu būdu maksimaliai pagerindami jo savybes. Na, galim banaliai surauginti jį, palikę šiltoje vietoje ir turėsime rūgpienį. Bet aš žengsiu kiek sudėtingesniu keliu. Būdas pirmas. Macunas arba Airanas. Armėnų ir gruzinų gėrimas. Jam pasigaminti prireiks:

  • litro pieno;
  • 50 ml raugo (airano, macuno ar paprasrto jogurto, galų gale);
  • termoso.

Pašildome pieną iki 50-60ﹾC temperatūros. Sumaišome su raugu.

Termosą užplikome verdančiu vandeniu, kad būtų nešaltas, supilame pieno mišinį ir paliekame 4-5 valandoms. Galiausiai turime puikų gaivų macuną. Galima palaikyti dar ilgiau – macunas užsigazuoja.

Receptas numero duo – Riaženka. Čia, brol, tik vardan eksperimento, nes riaženka namų sąlygom miestiečiui įgyja aukso vertę. Bepigu rusams, ukrainiečiams ar gudams ją kasdien maukt, kai turi prašmatnias duonkepes krosnis, kur riaženka buvo brandinama kaip šalutinis produktas.

Šįkart prireiks tik litro pieno ir poros šaukštų jogurto

Pieną užvirinam, supilam į molinį ąsotį ar kokį kitą karščiui atsparų indą, uždengiam ir dedam į iki 75ﹾC įkaitintą orkaitę ar jauvėstančią aukščiau minėtą duonkepę… aha, 4-5 valandoms. Per tą laiką pienas patiria tikrą evoliuciją, jis įgauna pikantišką saldų skonį ir gražią kreminę spalvą (panašus yra prekybos centruose tokiuose žaliuose pakuose su užrašu “sumažintas laktozės kiekis”, spėju ir šiuo atveju, sumažėja laktozės piene).

Gautą pieną atvėsiname ir užraugiame jogurtu.

Paliekame šiltai kokiai parai. O jau tada…

Kažkas iš mano vaikystės. Kai dar nebuvau sugadintas.

Skanaus ir gražios vasaros.

Patiko (0)

Rodyk draugams

Komentarai (6)

  1. Gamint negaminu, bet paskaitinėju su malonumu.

  2. dar nevėlu mesti skaitinėti visokias nesąmones, o pradėti gaminti

  3. Šūdo gabalas:

    Karvės pienas nėra žalingas, netgi labai gerai imunizuoja geriant tiesiai iš papo :D, na gerai pamelžti galima, tik kad vidurius dažniausiai nepratusiems susuka (padeda šį šalutinį poveikį mažinti juoda duona su druska). Gaminti aš gaminu, tik ne pieno produktus. Bet mintį audžiu ir apie pieno produktus. Mane domina info apie fermentuotus sūrius- čia irgi pagrindinė gudrybė- tinkamas raugas, temperatūriniai režimai ir Džiugas auksinis galima pasidaryti namuose? Kadangi pečius yra naudojamas, tai belieka neaiškus klausimas- koks jogurtas tinkamas? O gal irgi raugą “jogurtinį” galima išlaikyti, nes tie pas mamą maksimą su antibiotikais jau seniai ne maisto produktas. Ateityje prašom pilnesnius “receptus” rašyti :)
    O tie Airano, Macuno raugai sunkiai prieinami? Dar vienas dalykas dėl raugų- aš, būdamas šūdo gabalas, tuom neapsiriboju, ir dar esu tingintis šūdo gabalas, tad jei reikia prižiūrėti šiuos raugus, tai nafig, bet jei jie nelepūs ir gali vartotojiškos civilizacijos išradimas užvadintas šaldytuvu pagelbėti tinginystėje išsaugant raugą nenaudojamą kelias savaites, tai jėmam šytū daigtū.
    P.S. kadangi aš esu tinginys, prašau parašyti email`ą su nuoroda į straipsnį apie fermentinius sūrius ir dėl raugo :) Dabar tingiu šiame blogame knistis, aš visai ko kito ieškojau, bet jei radau, taip man ir reikia :D ir tikriausiai užeisiu kitą dieną. Gamyba maisto iš pirminių produktų labai liuks ir tik neseniai aš būdamas šūdo gabalas, atradau “stebuklus”, kurie pakelia mane iki padangių, nors anksčiau nemokėjau kasdienybe džiaugtis.
    P.S.2. Alų gaminu. Dar planuose kaip sakiau pieno produktai, vynas, duona (pastarąją bandžiau, bet tinkama savigynai gavosi :D )

  4. Jomajo, su šūdo gabalu reikės terliotis. Gal tiek to, nesitepsiu rankų. Pasikeis niką ir ateik, tada pasikalbėsime.

  5. Saulėns:

    Dėkui už atsakymą.
    Pilna tų gyvų jogurtų, riaženkos skoniui įtakoja kokios ten bacilos. Gal kokį rekomenduotum pigų ir gerą jogurtą, tinkamiausią riaženkai ir pabandymui vietoje macuno pirmajame recepte?
    Jomajo, kas trukdo pečių susilipdyti ant kiemo, tinka tinginiams- užkūrei, palaukei, įdėjai paruoštą mėsą, bulves nuplautas (nenuluptas), vėl palaukei, išsiėmiai ir valgai. Sunkiausiai laukimas gaminant pečiuje :)
    Blyn, va su tikru pienu bėda, bet rasiu.
    Atbaidei mane nuo fermentinių sūrių, teks apsiriboti varškės sūriu. Nors gal kada užbanguos, tik nepuoselėjant kultūrų, o tiesiog jas išsaugojant. Kas liečia investicijas, tai žinau ką tai reiškia- pradėjau alų darytis, tai į įrangą sukišau belekiek ir dar reikia.

  6. Captain obvious, blyn

Rašyti komentarą