BLOGas.lt
Sukurk savo BLOGą Kitas atsitiktinis BLOGas

Apelsinų pyragas: žiūrovų pageidavimu, daug foto, su klaidom

Ką tik pusę jo suvalgiau. Ir dėjau, kad padariau klaidą jį kepdamas. Normaliai.

Pradedam. Reikės:

  • 300 g sijotų (būtinai) miltų;
  • 50 g sviesto;
  • 50 g kiaulės taukų; gerai būtų, bet neturiu, tad galima naudoti paprastą bekvapį aliejų;
  • geros stiklinės cukraus;
  • 2 apelsinų;
  • 2 kiaušinių.

Pradžioje ruošiame smėlinę tešlą. Nieko čia baisaus: į sijotus miltus smulkiai įpjaustom sviestą, supilam aliejų ir pirštų galais, švelniai sukedenam, būtent sukedenam, nes kito žodžio šiam procesui nežinau. Darom tai greitai, kad sviestas nepradėtų lydytis nuo šilumos. Gaunam va ką:

Įpilame kelis šaukštus ledinio vandens ir suminkę tešlą, suvyniojame į plėvelę ir padedam į šaldytuvą pusvalandžiui. Tuo tarpu, sutarkuojam ar kitu žinomu būdu susmulkinam apelsinus su visa žievele, sumaišom su 2/3 viso cukraus.

Išimam tešlą iš šaldytuvo ir košiojame blyną tokios formos, kokios turime kepimo formą (kaip šis lingvistinis kalambūras vadinasi?), dedame į ją, subadome šakute, užklojame kepimo popieriumi ir užberiame pupelėmis.

Kam pupelės? Kad kepdama tešla nesipūstų, kad padas būtų lygus. Taigi, šią zagatofkę dedam į nesmarkiai (iki 170) įkaitintą orkaitę kokiai 20 minučių. Tada nuimam popierių su pupelėm (galim išmest, ko gero) ir padą dar paskrudinam kokias 10 minučių. Paliekam atvėsti formoje.

Toliau, atskiriame kiaušinių baltymus nuo trynių. Trynius truputį paplakam ir jais ištepame tešlos padą. Baltymus atvėsiname šaldiklyje apie 10 minučių, tada supilame likusį cukrų, įlašiname kelis lašus acto ir žžostkai plakame iki standžių putų <madrių>.

Ką gi, dariau tai rankomis, ačiū Dievui, treniruotomis. Gal kas susimils ir padovanos plaktuvą?

Gerai, baigiam plakti, ant tešlos pado dedame apelsinų džemą (čia ir buvo esminė klaida - mano forma šiek tiek per maža, todėl džemo sluoksnis gavosi labai storas, jis nesustingo; ta pati bėda su baltymu)

o ant jo - plaktus baltymus ir šaunam į nelabai karštą (apie 150) orkaitę.

Kepam kokia 20 minučių, kol paviršius pradės rusti, fomuosis plutelė. Maždaug tokia:

Geriausia valgyti karštą.

Skanaus. Ir nedarykite storo apelsinų sluoksnio.

Patiko (0)

Rodyk draugams

Komentarai (12)

  1. spamui:

    Dar plaktos grietinėlės pačioj paskutinėj nuotraukoj.

  2. ne, kaip tik prie šio pyrago ji netiks.

  3. Viena katė:

    Išskyrus šitą nemalonų baltymų plakimą kitkas man labai patinka, ačiū.
    Brisiu per sniegą ieškoti apelsinų (be abejo, pirksiu romą).

  4. Klebonija:

    Kaži nepaprasčiau būtų pirmiau iki standumo plakt baltymus, o tada po truputį pilti cukrų ir plakti toliau?

    Šiaip tai čia elementariausias morenginis piragas, kurio vidurinį sluoksnį galima daryt kokį tik nori. Jei jau visai kvankt, tai net ir bolognese. :-) Nors nerekomenduočiau.

    Kas čia norėjo grietinėlės užsidėt, tai gal geriau tirpinto juodo šokolado su chili.

  5. Klebonija:

    O šitą gi, gerbemas Igeleu,

    Sakikit, ar liabai suklidau, pamačius nuolaidą Rimi parduotuvėj, ir nusipirkus Rikotos sūrio? Nes visos maskarponės išpirktos buvo jau. O taip norėjau atsiprašant „tiramisu„… Kas dabar bus?

  6. Pyragų x***va tučia su rikota, padarom?

  7. Klebonija:

    Ką tu sau liaidi? Vienos bobos romo reikalauji, kitos - pirago. Argi taip gražu? O kur dvasinei penai? Ar kaip če rašosi?

  8. Pupkis:

    Dvasiniai pEniai? Dar tokių neragavau. Net su grietinėle.

  9. Viena katė:

    Atsiprašau gerbiamų gurmanų, jei čia tokių yra, bet man tiramisu baisiai skanus gavosi ir maišant mascarpone su varške per pusę, visi ragavę dvasinio peno nori ir dar recepto prašinėja. Tik dar vis galvoju, kad reiktų pradėti biskvitą kepti vietoje tų keistų “iki” esančių pirštelių/sausainių.

  10. Su biskvitais tikras vargas - juos iškept sudėtingiau nei tiramisu padaryt, todėl nesuku galvos ir perku savojardžius (hehe, taip vadinasi jie) iki. Šūdas jie, vokiški, bet itališkų nerandu.
    Dėl maskarponės ir varškės maišymo - šis atvejis dvelkia lengva perversija, nes varškė liesina pyraga, spėju šis variantas anoreksikėms patiks.
    Klebonijai dėl rikotos: ji tikrai netinka į tiramisu, bo pakeisti riebią 80 prc maskarponę vandens riebumo rikota - aš atsiprašau. Bet “nebūkime riboti”(cė), kiekvienas kulinarinis eksperimentas vertas pagarbos.
    PS. Gurmanų čia nėra, vien apsirijėliai

  11. Rytis:

    visai nieko piragas :)

Rašyti komentarą